Relaxatietherapeute Christine Van Os

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Stress problematiek

E-mailadres Afdrukken

Als je lichamelijk (vb door een chronische aandoening), cognitief (vb door de zorg over aanslepende problemen op je werk of in je omgeving) of emotioneel  (vb door relationele moeilijkheden, afscheid, onrecht) onder hoge druk komt te staan, ontstaan er spanningsklachten op deze drie gebieden.

  1. Lichamelijk : hoofdpijn, spierspanningen, slecht zien, maag- en darmklachten, hartkloppingen, hyperventilatie...
  2. Cognitief : hier zien we functie verstoringen in het denken zoals vergeetachtigheid, concentratiemoeilijkheden, piekeren...
  3. Emotioneel : huilbuien, prikkelbaarheid, woede aanvallen, paniekaanvallen...

In een poging om je evenwicht terug te vinden, gebeurt het dat je, door je gedrag aan te passen, de symptomen hoopt te vermijden of te verminderen. Mogelijk lukt dat enige tijd, maar soms blijft negatief gedrag bestaan en vormt het na verloop van tijd een klacht op zich.

Zo kan je méér of minder gaan eten, slapen, werken, je gaan isoleren of meer alcohol en genotsmiddelen gaan gebruiken.

Ook deze gedragsveranderingen kan je als een aanduiding zien van verhoogde spanningstoestand.

 

 

Stressmanagement en relaxatietherapie grijpen in op een verschillend moment in de ontstaanslijn van spanningsklachten.

Stressmanagement is preventief : ze richt zich op het gezond en evenwichtig omgaan met stresserende omstandigheden. Ze begeleidt zodanig dat er geen of weinig spanningsklachten optreden in belastende omstandigheden.

Relaxatietherapie is curatief : ze is gericht op herstel en genezing. Zo zorgt ze voor verminderen tot verdwijnen van spanningsklachten (zoals slaapstoornissen, hoofdpijn, piekeren, paniekaanvallen, en andere).

De inhoud van relaxatietherapie en stressmanagement steunt op drie pijlers :

  1. Inzicht in stressmechanismes, of wat gebeurt er in het organisme op lichamelijk vlak, maar ook wat voelen en denken betreft.
  2. Aanleren van relaxatietechnieken, keuze te over, kunst is om een individueel aangepaste techniek te vinden. Biofeedback geeft zicht op hoe je zelf invloed kan uitoefenen op je organisme.
  3. Kaderen van het inzicht zowel als de relaxatietechnieken binnen de persoonlijke beleving en mogelijkheden.

 

Het kaderen van de nieuwe inzichten en de integratie van de technieken in het dagelijks leven zijn een belangrijk deel van de therapie. Zo gebeurt het dat het werkveld van de sessies geleidelijk aan meer verschuift van psycho-educatie naar gesprekstherapie.

 

 

Praktisch wordt de therapie aangeboden in sessies van 1uur , de kostprijs is 60€ (btw incl).

We starten met een in-take sessie.  Deze sessie is bedoeld om af te stemmen op je vraag, en om af te spreken welke doelen we willen halen en welk parcours we zullen afleggen.

Standaard plannen we daarna drie sessies in.  Daardoor kan je met het aangeleerde materiaal al goed aan de slag. Mogelijk is je vraag dan vodoende beantwoord.

Het kan ook dat je nog levensvragen hebt. Daarvoor kan je een coaching parcours aanvragen. Zie hiervoor verder op deze website.

 

 

 

 

Bezoekers

We hebben 4 gasten online