Relaxatietherapeute Christine Van Os

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Blog De drie V 's.

De drie V 's.

E-mailadres Afdrukken

Vrijheid
Een eerste belangrijke voorwaarde om positief met stress te kunnen omgaan is het ervaren van persoonlijke vrijheid.
Je hebt bijvoorbeeld een hele drukke tijd op het werk met extra verantwoordelijkheden, dan ben je mogelijk geneigd dat te zien als iets wat je overkomt tegen je zin. Dan moèt er weer zoveel, en dat maakt je al moe op voorhand. Je kan extra taken zien als een berg. Dat creëert spanning, in je lichaam, ook in je geest. Je energie valt stil.


Als je deze situatie als een uitdaging ziet, waarin je kiest om een bepaald doel te halen, dan wordt het leuker. En dan komt er meer energie vrij. Je wordt zelfs creatiever en je kan een aantal mogelijkheden bedenken om op je eigen persoonlijke manier deze nieuwe uitdaging aan te gaan.

 

Vaardigheid
Een tweede voorwaarde vormen je vaardigheden.
Om bij het voorbeeld te blijven : als die hoge werkdruk internationale contacten inhoudt, en jij hebt toevallig een uitgebreide talenkennis, dan brengt je drukke werk ook veel positieve feedback. Positieve feedback geeft je extra energie.  Wat als je die taalvaardigheid niet hebt ?

Als je in een piekercirkel terecht komt en denkt dat je niks kan, toch niks belangrijks, en anderen kunnen zeker altijd alles beter.....  Bedenk dan op z'n minst dat elke ervaring leermogelijkheden inhoudt. Je kan overal van leren, van een moeilijk telefoongesprek, van niet geslaagd zijn voor je examen, van paniekaanvallen, van ziek zijn. Van elke situatie kan je leren, en dus word je vanzelf vaardig in allerlei zaken. Geef jezelf dan ook de positieve feedback (in plaats van de negatieve pieker bevestiging) : kijk terug naar vorige moeilijke ervaringen en zeg tegen jezelf wat je daar geleerd hebt. Zo maak je een positieve cirkel : de situatie wordt een uitdaging om  te leren, en je zelfbewustzijjn wordt gevoed door een vergroten van je vaardigheid.

 

Vrienden
De feedback brengt ons bij de factor menselijk contact. Je hebt andere mensen nodig. Ze bevestigen je in je zijn, ze geven je feedback, en het allerbelangrijkste : je kan je belevingen en ervaringen met hen delen. En gedeelde stress is halve stress !

Dus : voor positief beleven van stress toestanden denk je aan de drie V's.
Vrijheid   -    Vaardigheid   -   Vrienden

Laatst aangepast op woensdag, 23 november 2016 16:01  

Bezoekers

We hebben 2 gasten online